Openingsuren chat

maandag
18:00 - 21:00
dinsdag
18:00 - 21:00
woensdag
13:00 - 21:00
donderdag
18:00 - 21:00
vrijdag
18:00 - 21:00
zaterdag
GESLOTEN
zondag
GESLOTEN

Deze website

Login Form

Tips tegen pesten

10 Tips tegen Pesten

 1. Praat veel met elkaar over pesten
 2. Je bent stoerder als je “NEEN” zegt en niet meedoet met pesten
 3. Als er iets is vertel het ALTIJD aan iemand( leerkracht,ouders,vriend(in), leiding,enz…)
 4. Probeer jezelf de verplaatsen in de ander die gepest wordt
 5. Zet geen groepjes tegen elkaar op maar zoek elkaar op
 6. Stop uitsluiten, discrimineren of roddelen met woorden, briefjes, internet of telefoon
 7. Chanteren en bedreigen doen wij niet ook niet fysiek, plagen mag, vechten niet
 8. Kom voor jezelf op , geloof in jezelf, laat niet over jeheen lopen
 9. Help een gepest kind en sluit nooit iemand uit
 10. Lach met elkaar en niet om elkaar

 

Omgaan met pesten

Natuurlijk wil je dat het pesten zo snel mogelijk ophoudt. Maar dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sommigen willen toegeven aan de pesters en veranderen iets in hun gedrag omdat ze denken dat het zal helpen en het pesten daardoor zal ophouden. Lachen ze je uit omdat je heel goede punten haalt? Word je gepest omdat je bijvoorbeeld klarinet speelt? Dan ben je misschien geneigd om minder goed je best te doen op school. Misschien wil je wel stoppen met de muzieklessen en voetbal gaan spelen om erbij te horen. Maar het pesten zal hierdoor niet stoppen. Het kan de pesters namelijk helemaal niet schelen hoe goed je rapport is of wat je hobby’s zijn. Voor hen gaat het enkel om de aandacht die ze krijgen van de groep wanneer ze iemand pesten, ze voelen zich daardoor stoer. Het pesten kan dus enkel ophouden als de rest van de groep hieraan geen aandacht meer geeft. Een groep die goed samenhangt en voor elkaar opkomt, is het beste middel tegen pesten. 

Praten is de eerste stap. Je kan praten met een volwassene die je vertrouwt en waarbij je prettig voelt. Of met de leider van de jeugdbeweging, of de coach van de voetbalclub. Het is belangrijk dat je ergens met je gevoelens terecht kan en deze kan uiten. Dit kan erg opluchten, wanneer het allemaal eventjes teveel wordt. Lukt het je niet om alleen naar een volwassene toe te stappen, vraag dan aan een vriend om hulp en samen met jou die eerste stap te zetten. Pesten moet je altijd melden. En neen hoor, dit is niet gelijk aan klikken! 

 

 • Kom voor jezelf op!

Als je wordt gepest kan dat je heel erg veranderen: je wordt onzeker, voelt je alleen. Daar is het pesters vaak net om te doen; zij pesten en jij verandert daardoor. Zo kunnen zij heel gemakkelijk doorgaan met pesten. Dus probeer het de pesters zo moeilijk mogelijk te maken. Hoe? Kom voor jezelf op! Zeg dat het geen zin heeft om jou te pesten, want dat verandert echt niet hoe je eruit ziet of wie je bent.Zeg dat ze moeten stoppen met hun gedrag. Zoek kinderen of mensen op die je kunnen helpen. Als je samen met anderen bent, geeft dat de pester minder macht.

 

 • Schrijf op wat je tegen de pester wilt zeggen

Als je even niet meer weet wat of hoe je iets moet zeggen, is dat op zich niet zo erg, het is een logische reactie. Het is ook goed even de tijd te nemen allles op een rijtje te zetten. Vaak schiet je vlak nadien iets te binnen wat je graag terug had willen zeggen en vraag je je soms af : “Waarom heb ik dit daarnet niet gezegd?” Schrijf het op en draag dat papiertje eventueel bij je. Zo maak je een lijstje met allemaal dingen die je kunt zeggen als er weer gepest wordt. Dan ben je als het ware ‘gewapend met woorden’.

 

 • Vertel het altijd aan een leerkracht

Vertel altijd een leerkracht dat je wordt gepest. Hij of zij zal proberen om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas. Mocht dit niet helpen en gaat het pesten gewoon door, blijf het dan ook melden! Soms kan men niet of moeilijk zien of merken dat het pesten nog doorgaat. Dus vertel het iedere keer opnieuw en wees niet bang om te blijven melden. Alleen dan kan een leerkracht jou helpen.

 

 • Vertel het ook altijd aan je ouders of een vertrouwenspersoon

Vraag ook altijd je ouders of een andere vertrouwenspersoon of zij je kunnen helpen. Misschien dat zij vroeger iets gelijkaardigs hebben meegemaakt en  ze je daardoor goede tips kunnen geven… 

Ook kan het een troost voor je zijn je hart tegen hen te luchten als het even tegenzit. Even je verhaal kwijt kunnen, kan al een groot verschil maken.

 

 • Schrijf je verhaal op in een dagboek 

Als er even niemand is om je verhaal aan te vertellen, dan kun je ook alles van je af schrijven. Houd een dagboek bij. Beschrijf elke keer wat er gebeurd is, hoe jij reageerde op het pesten, hoe andere klasgenoten reageerden, hoe je je voelde toen er gepest werd, enz. Zo’n dagboek is ook handig als je met je ouders of leerkracht wilt praten, maar de woorden niet willen komen. Geef hen dan het dagboek of een deel ervan. Vergeet niet om ook de leuke dingen op te schrijven. Gebruik bijvoorbeeld 2 kleuren. Dan kun je in 1 keer zien of het uiteindelijk een heel vervelende dag is geweest, of dat er ook een paar leuke momenten waren. Misschien was het zelfs best goed gegaan die dag! Als je deze dingen ook opschrijft, vergeet je in ieder geval niet dat het leven nog steeds leuk kan zijn.